Carte de oaspetiForumuriDownloadCalendarHarta site1 vizitator activ

 Login
   
    
 Pastreaza-ma logat
Inregistreaza


 A.N.I.C.A.D.O. Nord Est
 :: PRIMA PAGINA
 :: IDENTIFICARE
 :: CALITATE PROCESUALA ACTIVA
 :: PARTENERIAT
 :: DOMENII DE INTERES
 :: SCOP SI OBIECTIVE
 :: CONTACT
 :: SESIZARI DE LA CETATENI
 :: IN ATENTIA INSTITUTIILOR STATULUI


 E.U.M.M. GEORGIA
 :: DESCRIERE


 LINKURI UTILE
 :: ACCES E-MAIL
 :: Transfer Fisiere Mari


 DESCRIERE

Misiunea civilă de monitorizare a UE în Georgia (EUMM Georgia) are ca scop principal observarea situației din teren, în urma războiului din vara anului 2008 din Georgia. EUMM Georgia este o misiune autonomă, complexă din perspectiva caracterului eterogen al specializării personalului. Necesitatea unei operaționalizări rapide, care să asigure o prezență în teatru într-un orizont temporal redus, a condus la derularea, de o manieră etapizată, a acestei misiuni. Prin desfășurarea misiunii EUMM Georgia, Uniunea Europeană dovedește interesul activ pentru vecinătatea sa estică și importanța UE ca actor internațional în domeniul securității.

Misiunea UE de monitorizare civilă în Georgia a fost lansată ca urmare a Acordului de încetare a focului în șase puncte încheiat la 12 august 2008 și a înțelegerii de la 8 septembrie 2008 dintre părțile în conflict cu privire la măsurile de punere în aplicare a acordului, ambele mediate de UE. Decizia politică a fost luată la Consiliul European de la 1 septembrie 2008, unde a fost exprimată disponibilitatea de a participa la soluționarea pe cale pașnică a conflictului din Georgia inclusiv prin intermediul unei prezențe pe teren. Baza legală a lansării o constituie Acțiunea comună 2008/736/CFSP din 15 septembrie 2008, amendată ulterior prin Acțiunea comună 2008/759/CFSP din 25 septembrie. EUMM Georgia se desfășoară în cadrul instituțional oferit de politica europeană de securitate și apărare (PESA), instrumentul operațional al politicii externe și de securitate comune a UE.

La data de 31 ianuarie 2009, etapa inițială a luat sfârșit, fiind urmată de cea de-a doua etapă care a presupus un plan de reconfigurare a misiunii prin care s-a realizat o organizare bazată pe principiul multinaționalității, prin înlocuirea contingentelor naționale cu unele de tip mixt. În acest sens, s-a urmărit specializarea echipelor de patrulare pe 3 problematici: strămutați intern și chestiuni umanitare; poliție, justiție și drepturile omului; armată.

În cadrul sesiunii Relații Externe a CAGRE din 27 iulie 2009, miniștrii de externe ai UE au abordat subiectul funcționării efective a Misiunii de Monitorizare UE în Georgia, mandatul acesteia fiind prelungit în fiecare an, ultima oară până în septembrie 2014.

În cadrul Misiunii UE de monitorizare în Georgia (EUMM Georgia) România are o contribuție importantă, printre primele în termeni de personal. Momentan aici își desfășoară activitatea un număr de 35 experți naționali detașați. 

România este direct interesată de stabilizarea regiunii Mării Negre, aceasta fiind una dintre prioritățile noastre de politică externă, iar prin participarea eficientă la EUMM Georgia, România se dovedește a fi un actor responsabil în această regiune.

 



Carte de oaspetiForumuriDownloadCalendarHarta site1 vizitator activ
ANICADONORDEST © 2012